Saturday, March 12, 2022

Report

           Headline : Flood in Dhemaji area .

 Dhemaji, 17 th July 2020 : A devastating flood was occured in Dhemaji yesterday. Suddenly Several embankments on the Brahmaputra were breached due to heavy rainfall. About 600 villages affected and 30,000 hectors of crops were damaged by this flood. 25,000 persons were stranded to higher places like schools, clubs etc. Rescue operation is going on. Soldier's also helped in the rescue operation. Relief was provided by the district administration to the suffering people. 

Tea from assam

 2. Give a description of Dhekiabari tea estate?

ANS:-Dhekiabari tea garden was situated in the upper Assam. Dhekiabari tea garden was managed by Pranjol’s father, Mr. Boruah.When the car entered the garden Rajvir saw that on both sides of the gravel road there were acre upon acre of tea bushes, all neatly pruned to the same height. Groups of tea pluckers with bamboo baskets on their back were plucking the newly sprouted leaves. They were wearing plastic aprons.

Friday, March 11, 2022

Animals (Class X)

 1.Word meaning 

a) Wonder :- Feel very surprised

b) Evince :- Express, show

2. Who is the poet of the poem ' Animals ?

Ans:- Walt Whitman.


3. How are animals superior to human beings?

Ans :-  According to the poet animals are superior to human beings. He finds that  animals are placid and self-contained but humans are complicated and false. Animals have more good qualities than humans.

            Animals don't sweat and whine about their condition. Animals donot weep for their sins. They do not kneel to others.Animals never become unhappy. They donot have any mania of owning things and no one of them is dissatisfied. But humans do all these.


4. What are the 'tokens' that the poet says ?

Ans :- The poet says about the tokens of love, affection and simplicity.


5.Mention three things that humans do and animals donot. 

Ans :- i) Animals don't sweat and whine about their condition but humans sweat and whine.

ii) Animals donot weep for their sins and do not think about God but humans think about God and weep for their sins.

iii) Animals never become unhappy but humans always become unhappy.

iv) They donot have any mania of owning things but humans have mania of owning things.

6. "They do not sweat and whine about heir condition. " ----  WHo is the 'they' referred to ?

Ans :- 'They' referred to the animals.


ANIMALS (Class X)

 Questions-Answer of "Animal" poem

1. WORD MEANING.

a) Whine :- Complain in annoying.

b) Placid :- Calm and peaceful, Unruffled,

c) Demented :- Mad, behaving crazily for being      upset


2. Why do the poet feel more at home with animals than humans ? 2 (2015, 2019, 2017C)

Ans:-  The poet feels more at home with animals than humans because animals are placid and self-contained but humans are complicated and false. Animals have more good qualities than humans. Animals don't sweat and whine about their condition. Animals donot weep for their sins. They do not kneel to others.Animals never become unhappy. They donot have any mania of owning things and no one of them is dissatisfied. But humans do all these.

                                     Or

The poet feels more at home with animals than humans because animals are placid and self-contained but humans are complicated and false (ans for 1 marks) 

                    

3. How do the animals accept their condition ? 2 (2017)

Ans:- Animals do not sweat and whine about their condition. Animals donot lie awake in the dark and weep for their sins. They never become unhappy. They do not kneel to others. They donot have any mania of owning things and no one of them is dissatisfied.


4. Why do you think that the poet could "turn and live with animals" ?  (2019C)

Ans:- The poet says that he could "turn and live with animals" because he feels more at home with animals than humans. He finds that  animals are placid and self-contained but humans are complicated and false. Animals have more good qualities than humans. 

              Animals don't sweat and whine about their condition. Animals donot weep for their sins. They do not kneel to others.Animals never become unhappy. They donot have any mania of owning things and no one of them is dissatisfied. But humans do all these.


Monday, November 8, 2021

The Tale of Custard the Dragon

 1. Where did Belinda live?

Ans. Belinda lived in a little white house.


2. What was the name of the black kitten?

Ans. The name of the black kitten was Ink.


3. What was the grey mouse called?

Ans. The grey mouse was called Blink.


4. What was the name of the dragon?

Ans. The name of the dragon was Custard.


5. Who was Mustard?

Ans. Mustard was the name of the yellow pet dog of Belinda.


6. How brave was Mustard?

Ans. Mustard was as brave as a tiger in rage.


7. Why did Belinda cry for help?

Ans. Belinda cried for help because she saw the pirate with a pistol in his hand. He was climbing through the window.


8. What did the Ink and the Blink do when the pirate appeared?

Ans. The Ink and the Blink hid themselves from the pirate. Having feared the Ink went into the household, and Blink went into the mousehold.


9. With whom did Belinda live?

Ans. Belinda lived with a little black kitten, a yellow dog, a little grey mouse and with a dragon.


10. How was the dragon looked like?

Ans. The dragon had big sharp teeth. He had spikes on the top of him and scales underneath. His mouth was like a fireplace. His nose was like a chimney. His toes were as sharp as daggers.


11. How did the pirate look like?

Ans. The pirate entered the house of Belinda through the window. He carried pistols in both of his hands and he held  a bright cutlass in his teeth. His beard was black and one of his legs was made of wood. He was looked very dangerous.


12. How did the dragon kill the pirate ?

Or 

How did the dragon prove that he was not a 

Coward?

Ans. Everybody thought that the dragon was coward. When the pirate entered Belinda’s house, all the animals tried to hide themselves except the dragon. The dragon had a long fight with the pirate. He snorted and attacked the pirate with his tail which was as strong as an iron rod. He gobbled the pirate as like a robin at a worm and in this way he killed the pirate. By killing the pirate he proved that he was not a coward.


13. How did Belinda and the pets behave when the pirate was killed by the dragon?

Ans. Belinda and the pets felt  happy and joy when Custard, the dragon killed the pirate. Belinda embraced him. Mustard licked him. Ink and Blink gyrated in happiness around the dragon.


14. What is a ballad?

Ans. A ballad is a poem or song which tells us a story of courage, heroism or humour.


15: How was Custard dragon received after he had killed Pirate?

Ans:- Custard, the dragon received love and affection after he had killed the Pirate. Belinda embraced him and Mustard licked him. On the other hand, Ink and Blink started to dance happily. However, none of them mourned for the Pirate who had been eaten up by the Dragon.


16. Who are the characters in this poem ? List them with their pet names.

Ans. The characters with their pet names are a black Kitten named ink, a grey mouse named Blink,

a yellow dog named Mustard

a dragon called Custard.


17. Why did Custard cry for a nice cage? Why is the dragon called a’ cowardly dragon’?

Ans. The Custard cried for a nice cage because he was coward.He wanted to save himself from danger.The dragon was called ‘cowardly dragon’ because he was not brave like the other character in the poem.

Or

Custard cried for a nice safe cage because he felt  insecured in Belinda’s house. Each pet of Belinda tells about their bravery. But Custard is the one who always cry for a nice cage. Therefore, Belinda calls the Custard as cowardly dragon.


18. “Belinda tickled him. She tickled him unmerciful….why?

Ans. The Dragon was a coward. Belinda tickled the dragon unmerciful because she enjoyed much by tickling the Custard. 

            She wanted to encourage him to become brave like them.


19. Describe the appearance of the dragon?

Ans. The dragon had big sharp teeth. He also had spikes on top and scales underneath. His mouth was like a fire place and nose was like a chimney. He had daggers on his toes.

Wednesday, August 4, 2021

Voice (ix & x)

 VOICE (বাচ্য)


Voice দুই প্ৰকাৰৰ।

a) Active Voice (কৰ্তৃবাচ্য) আৰু

b) Passive voice. (কৰ্মবাচ্য)


Active Voice ৰ পৰা Passive voice লৈ পৰিবৰ্তন কৰা নিয়ম।

1. Object টো Subject কৰা হয়, Main verb ৰ  Tense অনুসৰি একোটা be verb বহে, আৰু main Verb টো  past participle হয়। Subject টো object কৰা হয় আৰু তাৰ আগত by preposition বহে। 


2. Active voice ৰ subject pronoun বোৰ Passive voice ত পৰিৱৰ্তন হয়।

যেনে-


Active ----------Passive


I ----------------------- me,

We ------------------- us

He -------------------- Him,

She ----------------- her,

They ---------------- them ইত্যাদি।


 


1.We eat rice. (active)

Ans- Rice is eaten by us. (Passive)


ইয়াত

 * 'Rice' (object) টো Subject হৈছে।

* Main verb "eat" টো present tense ৰ বাবে be verb ' is' ব্যৱহাৰ হৈছে।

* 'We' (subject) টো object কৰা হৈছে। সেয়ে we টো পৰিৱৰ্তন হৈ passive voice ত us হৈছে আৰু ইয়াৰ আগত 'by' অব্যয় বহিছে।



দুটা object থকা বাক্য ৰ voice :--


1.He gave me a pen.

Ans:- A pen was given me by him.

                         Or

I was given a pen by him.


বাক্যত দুটা object থাকিলে যিকোনো এটা subject হিচাপে লব লাগে আৰু দ্বিতীয় object টো, main verb টো past participle কৰাৰ পিছতেই ব্যৱহাৰ কৰা হয়।


* He have me a pen. - এই বাক্যটোত দুটা object আছে।


Subject - he,

Verb ----- gave

me ------- object

a pen --- Object


প্ৰথম বাক্যটোত 'A pen' Subject হিচাপে লোৱা হৈছে। আৰু দ্বিতীয় object 'me' টো given ৰ পিছত, অৰ্থাৎ Main verb টো past particie কৰাৰ পিছত ব্যৱহাৰ হৈছে।

          আকৌ দ্বিতীয় বাক্যটোত me টো subject হিচাপে লোৱাত 'I' হৈছে আৰু 'a pen' object টো given(p.p of verb) ৰ পাছত বহিছে।

         এনেদৰেই বাক্যত  দুটা object থাকিলে যিকোনো এটা Object আগলৈ আনি 'subject' কৰিলেই হ'ল। 


For example :--


Q)1. He told me a story.


Ans:- A story was told me by him.

                      Or


I was told a story by him.



Q)2. I asked him a question.


Ans :- He was asked a question by me.

               

               Or


A question was asked him by me.



(Note:- Main verb টো simple present বা present indefinite হ'লে be verb ' is, am, are বহে, আৰু main verb টো Simple past বা past indefinite হ'লে be verb 'was, were' বহে। 


* Subject একবচন হ'লে is am, আৰু was ব্যৱহাৰ হয়।


* Subject বহুবচন হ'লে are আৰু were বহে। )




***HOMEWORK***


1. We offered him a book.

2. I gave him a ring.

3. They asked her these questions. 

4. She tells the kids many stories.



Be verbs in passive voice

according to tense:- (Tense অনুসৰি, passive voice ত be verb ৰ ব্যৱহাৰ)।


*Present Indefinite :- is, am, are.


*Present continuous :- is being, am being, are being.


*Present perfect :- have been, has been


*Present perfect continuous :- Have been beng, has been being.




*Past Indefinite :- Was, were.


*Past continuous :- was being, were being.


*Past perfect :- had been


*Past perfect continuous :- had been being.


*future indefinite :- Shall be, will be.


*Future continuous :- Shall be being, will be neing.


*Future perfect :- Shall have been, will have been


*Future perfect continuous :- Shall have been being, will have been being.




সাৰাংশ (Summary) :- 

Active voice ৰ পৰা Passive Voice কৰোঁ‌তে :----


1) Main verb টো present indefinite হ'লে is, am,are বহে।যেনে -

I eat rice.

= Rice is eaten by me.


2) Main verb টো past indefinite tense ৰ হ'লে was, were বহে। 

যেনে - 

I bought a pen yesterday.

= A pen was bought by me yesterday.



3. বাক্যত have, has, had, shall have, will have থাকিলে been যোগ কৰা হয়।

যেনে :- 

*I have done the work.

= The work has been done by me. 

* We had completed it.

= It had been completed by us.


4. Shall, should, will, would, can, could, may, might, must আদি auxiliary  verb (সহায়কাৰী ক্ৰিয়া) পিছত be বহে।

যেনে :- 

* You can do it.

= It can be done by me.

* You should do the work.

= The work should be done by you.

* He will give me a new bag.

= A new bag will be given me by him.



****Be verb in passive  voice with        example.****(উদাহৰণ সহ passive voice ত be verb ৰ ব্যৱহাৰ।


1.Present Indefinite :- is, am, are.

* We read novels 

= Novels are read by us.

* He helps me.

= I am helped by him.

* He plays cricket.

= Cricket is played by him.



2.Present continuous :- is being, am being, are being.

* I am reading a novel.

=A novel is being read by me.

* I am eating the apples.

= The apples are being eaten by me.


3.Present perfect :- have been, has been

* I have done it.

= It has been done by me.

* She has written the letters.

= The letters have been written by her.


4.Present perfect continuous :- Have been beng, has been being.

*  We have been doing the work for two hours.

= The work has been being done by us for two hours.

* She has been writing the letters for one hours.

= The letters have been being written by her for one hours.




5.Past Indefinite :- Was, were.

* I did it.

= It was done by me.

* I ate the mangoes.

= The mangoes were eaten by me.


6.Past continuous :- was being, were being.

* I was playing football then.

= Football was being played by me then.

* He was doing homeworks.

= Homeworks were being done by him.


7. Past perfect :- had been

* They had done the work.

= The work had been done by them.



8. Past perfect continuous :- had been being.

* She had been reading the story book for two hours yesterday.

= The story book had been being read by her for two hours yesterday.


( NOTE :- Passive voice লৈ পৰিৱৰ্তন কৰিবলৈ হ'লে Person and number অনুসৰি Subject ৰ লগত be verb বা auxiliary verb ৰ ব্যৱহাৰ ও ভালদৰে জানিব লাগিব। 


* 1st person,singular number subject ---- I

* 1 st person, plural number subject ---- We

------------------------------------

* 2nd person,singular number subject ---- You,

* 2nd person, plural number subject ---- You,

-------------------------------------

* 3rd person, singular number subject ---- He, she, it, ram, jodu, sita, a pen, a book, a man, a dog,  the sun, the moon etc.

* 3rd person, plural number subject ---- They.

---------------------------------------


সাধাৰণতে এইকেইটা auxiary verb ৰ ব্যৱহাৰ কৰোঁ‌তে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ খেলি মেলি হোৱা দেখা যায়। সেয়ে এই বিষয়ে তলত ইয়াৰ ব্যৱহাৰ আলোচনা কৰা হ'ল।


*is, am, are,

*was, were,

*Have, has,

*Shall, will.




 (is, am,are) 

* am-  I ৰ লগত am হয়। যেনে-

 I am reading.


* Are - বহুবচন (plural number)  ত are বহে। যেনে - we are dancing.

**@** (1st person plural, 2nd person singular and plural number, আৰু 3rd person plural 'subject' ৰ লগত are হয়।) **@**



* Is - 3 rd person, Singular number (তৃতীয় পুৰুষ, একবচন) subject ৰ লগত 'is' বহে। 

(3rd person singular number :-- Name of a man, name of a thing, only one thing, অৰ্থাৎ 3rd person,singular number বুলি কলে, এজন মানুহৰ নাম, এটা বস্তুৰ নাম, মাত্ৰ এটা বস্তুক বুজোৱা হয়। কিন্তু  'I' একবচন যদিও ইয়াৰ লগত is বহে, কাৰণ ই 1 st person. মাত্ৰ 3rd person singular number subject ৰ পিছতহে is বহে।



(Was, were)

* Was - একবচন Subject ৰ লগত was বহে।

 (1st person singular, & 3rd person singular) ত was বহে।


* Were -  বহুবচন Subject ৰ লগত were বহে। 

1st person plural number, 2nd person singular and plural number আৰু 3rd person plural number ত were বহে।



(Have, has)

* have - বহুবচন ৰ Subject ৰ সৈতে have বহে। যেনে - We have done the work . 


* Has - 3rd person, singular number ৰ পিছত has বহে।

যেনে - He has done the work. কিন্তু 'I' টো একবচন যদিও ইয়াৰ সৈতে have হে বহে। যেনে -I have made it.



(Shall, will)

* shall - I আৰু we (1st person) ৰ লগত shall বহে।

* will - 2nd person আৰু 3rd person ৰ subject ৰ সৈতে will বহে।

অৰ্থাৎ I আৰু we ৰ বাহিৰে সকলো Subject ৰ পিছত will বহে। যেনে- 

He will go to town,

They will do it,

you will come soon.



Voice of Interrogative Sentence ( interrogative বাক্যৰ Voice)

1. Is he playing football ?

Ans - Is football being played by him ?


2. Has he done the work ?

Ans - Has the work been done by him ?


3. Were they playing cricket ?

Ans - Was cricket being played by them ?


         Interrogative Sentence ৰ Voice change (Active to  passive) কৰোঁ‌তে অন্য কোনো পৰিবৰ্তন নহয়, মাত্ৰ Auxiliary verb টো বাক্যটোৰ আগত বহে। বাক্যটোৰ object ৰ number আৰু person অনুসৰি আৰম্ভণিতে Auxiliary Verb টো বহিব। যেনে ওপৰৰ ৩ নং বাক্যটোত আৰম্ভণিতে Were আছে, কাৰণ Subject 'they' বহুবচন। আমি জানো যে were বহুবচন Subject ৰ লগতহে বহে। কিন্তু voice টো change কৰোঁ‌তে আৰম্ভণিতে Was বহিছে, কিয়নো object (cricket টো object) টো 3rd person, singular number ৰ হয়। আমি জানো যে 'was' একবচন subject ৰ লগত বহে। সেয়ে interrogative বাক্যৰ voice change  কৰোঁ‌তে object অনুসৰিহে আৰম্ভণিতে auxiliary verb ৰ ব্যৱহাৰ হব।

4. Have the boys brought it ?

Ans - Has it been brought by the boys ?


5. Are you reading the novel now ?

Ans - Is the novel being read by you now ?


6. Will you do it ?

Ans - Will it be done by you ?


   যদি বাক্যটো do, does আৰু did ৰে আৰম্ভ হয়,তেতিয়া বাক্যৰ আৰম্ভণিত is,am,are,was,were ব্যৱহাৰ কৰা হয়।

      আৰম্ভণিতে do আৰু does থাকিলে ' Is,am,are' বহে। Did থাকিলে was,were বহে।

যেনে --

1. Do you play football ? 

Ans - Is football played by you ?


2. Does she read novels ?

Ans - Are novels read by her ?


3. Did she buy the car ?

Ans - Was the car bought by her ?



Voice of imperarive Sentence (আদেশ, উপদেশ, অনুৰুধ আদি বুজোৱা বাক্য ৰ  বাচ্য পৰিৱৰ্তন)


Imperarive Sentence ৰ Voice clange(Active to passive) কৰাৰ নিয়ম।


a) বাক্যটোৰ আৰম্ভণিতে Let ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে। ইয়াত by ৰ পৰিবৰ্তে be বহে। Main Verb টো past participle (V3) হয়।


যেনে-

Do the work.

= Let the work be done.


ইয়াত এটা form ত passive voice টো হৈছে। সেইটো হৈছে --

 Let+Object+be+Verb (past participle)


2.Make a kite.

=Let a kite be made.


3. Put out the lamp.

= Let the lamp be put out.


4. Call in a doctor.

= Let a doctor be called in.


5. Eat the mango 

= Let the mango be eaten.



যিবিলাক Imperative বাক্যত Let ব্যৱহাৰ কৰিব নোৱাৰি, তেনেবিলাক বাক্যৰ আৰম্ভণিতে বাক্যৰ অৰ্থ অনুসৰি You are ordered to, You are requested to, you are advised to, you are asked to, you are told to আদি বহে। যেনে -


1. Come here.

= You are asked to come here .


2. Please do the work.

= You are requested to do the work.


3. Go there at once.

= You are ordered to go there at once.



VOICE without SUBJECT (Subject নথকা বাক্যৰ voice)

Passive voice ৰ পৰা active voice লৈ পৰিবৰ্তন কৰিবলৈ হ'লে বাক্যটোৰ অৰ্থ অনুসৰি একোটা বাক্যটোৰ সৈতে খাপ খোৱা উপযুক্ত Subject  ব্যৱহাৰ কৰা হয়।যেনে-

1.The thief was caught.(Passive Voice) (চোৰটো ধৰা হ'ল।)

Ans - The police caught the thief. (Active voice)

              The thief was caught (চোৰ টো ধৰা হ'ল।) কোনে ধৰিলে ? নিশ্চয় পুলিচেই ধৰিব। গতিকে আমি পুলিচ বুলি Subject টো দিব পাৰিম। অৰ্থাৎ এনেবিলাক বাক্যৰ ক্ষেত্ৰত বাক্যটোৰ সৈতে খাপ খোৱাকৈ একোটা Subject (কৰ্তা) আমি নিজেই দিব লাগিব। 


2. My pen has been stolen.

Ans- Someone has stolen my pen. .

                     Or

He has stolen my pen

                    Or

She has stolen my pen. 



3. The deadbody was removed from the street.

Ans - Someone removed the deadbody from the street.

                  Or

They removed the deadbody from the street.

                   Or

He removed the deadbody from the street.



4. The snake was killed.

Ans - He killled the snake.

                Or

Someone killed the snake.

               Or

Ramen killed the snake.

               Or

I killed the snake.    



5. Gandhi is called the father of nation.

Ans- People call Gandhi the father of nation.


6. Rose is called the queen of flower.

Ans- People call rose the queen of flower.

Sunday, August 1, 2021

Preposition (ix & x)

 Preposition ৰ ব্যৱহাৰ


           যিবোৰ শব্দ noun বা prronoun ৰ আগত বহি Sentence ৰ আন আন শব্দৰ সৈতে ইয়াৰ সম্পৰ্ক দেখুৱাই দিয়ে বা বুজাই দিয়ে, তেনেবোৰ শব্দক Preposition বোলে।

  

ইংৰাজীত ব্যৱহাৰ হোৱা প্ৰধান  Preposition বিলাক হল— On, in, at, over, by about, after, before, for, from, into, near, to, up, upon, under, with, within  ইত্যাদি।


কেইটামান preposition ৰ ব্যৱহাৰ :-- 


1. On (ওপৰত )((স্পৰ্শ কৰি থকা অৰ্থত)


a) ওপৰত বুজোৱা অৰ্থত on ব্যৱহাৰ কৰা হয়। যেনে -

The book is on the table.

( কিতাপখন টেবুল ওপৰত আছে। অৰ্থাৎ টেবুলত স্পৰ্শ কৰি আছে)


b) তাৰিখ ৰ আগৰ On ব্যৱহাৰ কৰা হয়। যেনে - 

On 15 th June 1998,

On 12 th May 2021 etc.


c) বাৰৰ নামৰ আগত On ব্যৱহাৰ কৰ হয়। যেনে-

On Sunday, On Monday etc.



2. In ৰ ব্যৱহাৰ :-- 


a) ভিতৰত বুজোৱা অৰ্থত in ব্যৱহাৰ কৰা হয়। যেনে-

The boy is in the room.


b) ডাঙৰ নগৰ চহৰ আদিৰ নামৰ আগত in বহে। যেনে -

in Guwahati, in Delhi etc.


c) চন বা বছৰ ৰ আগৰ in বহে। যেনে -

In 1999, in 1947. in 1888 etc.



3. At ৰ ব্যৱহাৰ -


a) সৰু গাঁও, ঠাই আদিৰ নামৰ আগত at বহে। যেনে -

at Balijan, at Fallangani, at Alubari etc.


b) নিৰ্দিষ্ট সময়ৰ আগত at বহে। যেনে -at 3 pm,  at 5 o'clock, at 6 pm, at 9 am etc 


c) নিৰ্দিষ্ট স্থান ৰ নামৰ আগত at বহে। যেনে -

at the office, at the post office, at school, at chariali, at tiniali etc.


d. at (ত) :- At শব্দৰ অৰ্থ অনুসৰি ও বাক্যত ইয়াৰ ব্যৱহাৰ হয়। at ৰ অৰ্থ হৈছে 'ত' ।  যেনে -

He is not at home.He has gone out. 

((তেওঁ ঘৰ(ত) নাই। তেওঁ বাহিৰলৈ ওলাই গ'ল ।))



4) Over = (ওপৰত)( স্পৰ্শ নকৰা অৰ্থত) বুজাবলৈ  ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰা হয়।যেনে-

*The fan in over my head.(ফেনখন মোৰ মূৰৰ ওপৰত আছে।)

*The brigde is over the river. (দলংখন নদীখনৰ ওপৰত আছে।)

*The umbrella is over my head. (ছাতিটো মোৰ মূৰৰ ওপৰত আছে।)

           এই বাক্যকেইটত over য়ে ওপৰত বুজাইছে। কিন্তু স্পৰ্শ নকৰা অৰ্থত বুজাইছে । ফেনখন মূৰৰ ওপৰত আছে,কিন্তু মূৰত লাগি থকা নাই।




5) for ৰ ব্যৱহাৰ -


a) কাৰণ বা নিমিত্তে বা বাবে অৰ্থত for ব্যৱহাৰ কৰা হয় :- যেনে -

I bought the pen for you. ( মই তোমাৰ বাবে কিতাপখন কিনিছিলো।)


b) বস্তুৰ দামৰ ক্ষেত্ৰত for ব্যৱহাৰ কৰা হয়। যেনে - 

I bought this pen for 10 rupees. (মই ১০ টকাত কলম টো কিনিছিলো।)


Apropriate Prepositions :- 


1. Among/between


Among (দুজনতকৈ অধিকৰ মাজত প্ৰত্যেকক বুজাবলৈ Among ব্যৱহাৰ কৰা হয়। যেনে -

 * Give away the mangoes among ten boys.


Between ( দুজনৰ মাজত প্ৰত্যেকক বুজাবলৈ between  ব্যৱহাৰ কৰা হয়। যেনে -

* Give away the mangoes between Ram and Jadu.


Some more  appropriate prepositions :-


1. Boast - of (গৰ্ব কৰা)

2. Suffer -  from (ভূগি থকা)

3. beware - of (সাবধানে থকা)

4. Consist - of (গঠিত)

     Consist - in (নিহিত)

5. Amazed - at (আচৰিত হোৱা)

6. Astonished - at (অতি আচৰিত হোৱা)

7. Surprised - at (আচৰিত হোৱা)

8. Convict -of (দোষী সাব্যস্ত কৰা)

9. Deal - in (ব্যৱসায় কৰা)

    Deal - with (ব্যৱহাৰ কৰা)

10. preside - over (সভাপতিত্ব কৰা )

11. Sympathised - with (সহানুভূতি দেখুওৱা)

12. recover - from (উপশম পোৱা, আৰোগ্য হোৱা )

13. Control - over (নিয়ন্ত্ৰণ কৰা)


14. angry - with (ব্যক্তিৰ ওপৰত খং কৰা,

Angry - at ( কোনো বস্তু বা ব্যক্তিৰ আচৰণ আদিৰ ওপৰত খং কৰা)


15. Attend - to ( মনোযোগেৰে শুনা, মনোযোগ দিয়া)

attend - upon (শুশ্ৰুষা কৰা, সেৱা কৰা)


1. ( Boast - of )= Boast of মানে হৈছে গৰ্ব কৰা। boast - of মানে বুজাব বিচৰা হৈছে যে boast ৰ  লগত কেৱল মাত্ৰ of হে বহে। অৰ্থাৎ boast ৰ পাছত থকা খালী ঠাইত of বহিব।যেনে 


* Do not boast _of_  your wealth.


Fill in the blanks with appropriate prepositions given in the brackets.


1. He died ...in... the accident.(at/by/in)


2. The doctor is not ...at.... home.(in/at/on)


3. I felt pity...for... the suffering man.(at/for/to)


4. I do not approve ..of... your behavior.(by/at/of)


5. The child was afraid ...of.... police man. (to/of/for)


6. Anil felt pity ....for... the thief.(for/to/on)


7. Don't be angry ...with...me.(at/with/to)


8. You can rely....on... a liar.(in/at/on)


9. Children are fond ....of... Sweets. (for/of/to)


10. She was sure ...of... Success.(of/in/for)


11. Tobacco is injurious ...to.... Health.(for/to/on)


12. Write your answers...in.... ink.(by/with/in)


13. He is senior ....to...me (to/than/of)


14. She gets up ....at... dawn.(in/at/by)


15. The prisoner was accused ...of.... murder.(for/of/on)


16. The poor man died ..of... cancer.(of/from/in)


17. Flour is made ...from... wheat.(of/from/with)


18. The pupils were sitting ...at.. their desks.(on/at/in)


19. Please send a reply ...to... my letter.(to/of/for)


20. I shall look .....into.... the complaint.(for/about/into)

 Degree Exercises  ⭐ A) Comparative → Positive (1–30) Rina is taller than Mina. ✅ Mina is not so tall as Rina. Gold is more valua...